vrouw&maatschappij

   
 

« december 2011 | Hoofdmenu | augustus 2012 »

Thema 6. Maak vrouwen geen twee keer slachtoffer van huiselijk geweld.

Bij acute gevallen van partnergeweld is het doorgaans het slachtoffer (veelal de vrouw dus) die het huis verlaat. Dit werkt stigmatiserend en geeft haar het gevoel van twee keer slachtoffer te zijn. We stellen voor dat aan de geweldpleger een huis- en contactverbod wordt opgelegd. Dit in afwachting van eventuele vervolging.

Vind jij dit een goed voorstel? Ken jij mensen in je omgeving die zoiets meemaakten? Geef ons je feedback via een ‘comment’ en wij houden er rekening mee.

Een uitbreiding van de DNA-bank om verkrachtingsslachtoffers beter te beschermen.

Onderzoek bewijst dat in 45% van de verkrachtingszaken de dader bekend is maar dat voldoende bewijsmateriaal ontbreekt om hem ook effectief te veroordelen. DNA-testen toelaten als bewijs onder iets soepelere, maar heel duidelijk afgebakende voorwaarden, zou dus kunnen vermijden dat verkrachters ongestraft vrijkomen.

Alles voor de rechtvaardigheid? Of privacy boven alles? Een moeilijke discussie maar samen komen we er misschien wel uit. Laat ons dus zeker jouw mening weten via een ‘comment’ hieronder.

Wij laten zelfstandigen niet alleen staan.

Vrouwelijke zelfstandigen hebben naast hun bedrijf meestal ook nog een huishouden te runnen. Als ze bevallen moeten ze zelf kunnen beslissen wanneer zij hun bevallingsverlof opnemen (bv gespreid over de eerste 4 maanden) En om hen niet te ‘straffen’, moet die moederschapsrust gratis meetellen voor hun pensioenberekening.

Goed plan? En wat als mannelijke zelfstandigen vader worden? Zelfde regeling? Zit jij in deze situatie? We horen het graag! Je kan gewoon jouw argumenten in een ‘comment’ hieronder ‘posten’.

Thema 3: Zorgtijd moet beloond niet afgestraft worden.

In een grote meerderheid van de gezinnen, is het de vrouw die professioneel een stap terug zet als er kinderen komen. Gevolg: het is ook zij die daar financieel slachtoffer van is bij pensioen of scheiding. De zorgtijdovereenkomst voorziet in het huwelijkscontract dat er bij bepaling van pensioen of alimentatie, rekening wordt gehouden met de tijd geïnvesteerd door de ‘zorgende’ partner, man of vrouw.

Denk jij dat dit zou helpen? Zou jij dit in je huwelijkscontract laten zetten? En zou je partner het daarmee eens zijn? We zijn benieuwd naar jouw mening! Post’m gewoon als ‘comment’ hieronder.

Ouderschapsverlof is ook vaderschapsverlof

85% van het ouderschapsverlof wordt opgenomen door moeders. Om daaraan te verhelpen en vaders te stimuleren ook hun aandeel op te nemen, willen wij de ‘genderbonus’ invoeren. Als de vader minstens één maand thuis blijft, wordt het gezin beloond met een vierde maand betaald ouderschapsverlof.

Is de ‘genderbonus’ een goed plan? Ziet jouw partner dit zitten? Of heb jij een beter idee? Misschien een stimulans voor de werkgevers? reageer en wij zullen luisteren en proberen je zo snel mogelijk een antwoord te geven.

Vandaag is Internationale Vrouwendag

 Proficiat alvast! En vanaf vandaag zetten wij de politiek op stelten! Elke dag discussiëren we over één van onze 7 prioriteiten. Vandaag is dat: 1. Doorbreken, dat glazen plafond. Het Glazen Plafond zorgt ervoor dat vrouwen niet voldoende doorstoten naar de plaatsen waar ze verdienen te komen en waar ze voor andere vrouwen het verschil kunnen maken. Quota zijn een goed middel om ervoor te zorgen dat vrouwen sterker vertegenwoordigd zijn op kieslijsten, in de Raden van Bestuur van beursgenoteerde en overheidsbedrijven en in de hoogste rechtscolleges. Vind jij quota een goed idee? Of zijn ze net paternalistisch? Komen we er wel op eigen kracht? Laat het ons weten. Reageer via www.vrouwendag.be of [email protected]

Morgen is het nationale vrouwendag

7 maart

En vanaf dan zet Vrouw&Maatschappij de politiek op stelten. Gedurende één week lanceren wij elke dag een prioriteit rond één specifiek maatschappelijk thema op facebook. De hele dag lang gaan onze specialisten met jullie in discussie. Dus: praat, wees het oneens, argumenteer, bemoei je, discussieer mee. Kortom: geef je mening. Zo kunnen wij de onze vormen.
En help ons ook onze boodschap te verspreiden. Dat doe je door onze PicBadge op je profielfoto op facebook te plaatsen. Zo kom je ervoor uit dat je helpt de politiek op stelten te zetten. Al je Facebook-vrienden zien je engagement en dat werkt aanstekelijk.

Alvast bedankt voor je enthousiasme en tot één van de komende dagen.

november 2012

ma di wo do vr za zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30