vrouw&maatschappij

   
 

« maart 2011 | Hoofdmenu | december 2011 »

Zij blij-dag

Vrouw & Maatschappij kleurt het weekend van Moederdag vrolijk oranje door op 30 plaatsen pins, flyers en ballonnen uit te delen en vraagt zo aandacht voor het zorgplafond.

Als kinderen de baas zouden zijn, zou er geen zorgplafond zijn. Gezin, zorg en arbeid combineren wordt dan een makkie.
Met de eerste Zij blij-dag wil CD&V werkgroep Vrouw & Maatschappij het zorgplafond doorbreken. En dat maakt iedereen blij...
Els Van Hoof, algemeen voorzitster Vrouw & Maatschappij legt uit: “We kenden al het ‘glazen plafond’, de onzichtbare kunstmatige barrière die vrouwen tegenhoudt om topfuncties binnen bedrijven en overheidsdiensten te verkrijgen. Een heleboel mensen krijgen echter ook op verschillende manieren af te rekenen met een ‘zorgplafond’:

  • Mannen lopen tegen onzichtbare grenzen aan als het gaat om zorg. In de bedrijfswereld heerst niet altijd een vadervriendelijke mentaliteit. Slechts 22% van het ouderschapsverlof wordt door mannen opgenomen. En een vijfde van de mannen neemt de 10 dagen vaderschapsverlof niet op.
    Vrouw & Maatschappij is voorstander van een extra maand ouderschapsverlof als ook papa zijn deel opneemt en een sensibiliseringscampagne gericht op werkgevers om het taboe rond mannen en zorg te doorbreken.
  • Een carrière combineren met kinderen of de zorg voor ouders is niet makkelijk. Zeker éénoudergezinnen hebben het moeilijk. Ook bij de sandwichgeneratie is het probleem acuut, want zij moeten zorgen voor hun loopbaan, hun gezin en hun ouders. Het gaat vooral om vrouwen: bijna 90% van de alleenstaande ouders en 65% van de mantelzorgers zijn vrouwen.
    Vrouw & Maatschappij wil jobs op maat van éénoudergezinnen, bijvoorbeeld via thuiswerk of schoolbelcontracten. Bij de activering van werklozen moet gezinstijd een criterium zijn om te bepalen of een job passend is. Voor mantelzorgers is er dringend nood aan meer investeringen in time-out voorzieningen.
  • Het zorgplafond kan ook een financieel plafond zijn. Voor sommige mensen is het financieel allesbehalve evident om een huishouden te runnen, te gaan werken en de opvang voor de kinderen te betalen. De netto uitkering voor ouderschaps- en zorgverlof bedraagt maar 666,30 euro.
    Vrouw & Maatschappij gaat daarom voor financieel aantrekkelijke thematische verloven waarvan de uitkeringen op 80% van het laatst verdiende loon blijven voor de hele periode.

Meer informatie www.vrouwenmaatschappij.be

november 2012

ma di wo do vr za zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30