vrouw&maatschappij

   
 

« oktober 2008 | Hoofdmenu | februari 2010 »

V&M HAIKU

1.
Ex-kapitein hier
Vertrekt op Europa-reis
vaar-wel zegt de vrouw

2.
Bladeren vallen
De regering blijft wel aan
de premier vertrekt

3.
Ashton is een vrouw!
De premier verlaat ons nu
evenwichts-verlies?

Heeft u ook een mooie gender-haiku?
Plaats het op onze blog, inzendingen tot 7 december 2009. We verloten een mooie V&M-sjaal.

Witte lintjes aan 40 stations tegen de straffeloosheid van verkrachtingen

vrijdag 20 november 2009

Honderden vrijwilligers, parlementairen en lokale mandatarissen delen vandaag aan 40 stations en openbare plaatsen witte lintjes en flyers uit aan de voorbijgangers als symbool tegen het geweld op vrouwen. CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij brengt hiermee de internationale “white ribbon campaign” voor de 9de keer naar Vlaanderen en Brussel. De focus ligt dit jaar op seksueel geweld.

Bijna de helft van de vrouwen komt in haar leven in aanraking met één of andere vorm van seksueel geweld. In sommige rechtbanken leidt slechts 4% van de aangiftes van seksueel geweld tot een proces. De rest wordt simpelweg geseponeerd of buiten vervolging gesteld. Dat is slecht voor de slachtoffers die in de kou blijven staan maar ook voor de daders want zij krijgen daardoor niet de aangepaste behandeling.

Sla dna van alle verdachten op in databank

Senator Els Van Hoof meent dat de politiediensten met de extra dna-gegevens veel vaker daders van seksuele misdrijven zullen kunnen identificeren. CD&V wil dat niet alleen veroordeelde verkrachters en pedofielen een dna-staal moeten afstaan, maar ook verdachten. Het voorstel is verregaand', beseft senator Els Van Hoof. 'Maar niks doen, is geen optie. Daarvoor gaan te veel daders van seksueel geweld vrijuit.' (Bron: Het Nieuwsblad)

Meer Vrouwen voor de Europese top.

(13-11-2009)
CD&V-voorzitster Marianne Thyssen eist nu reeds dat België in 2014 een vrouw stuurt naar de volgende Commissie. In al die decennia heeft ons land nog nooit een vrouw naar de Commissie afgevaardigd.
Radio1 fragment (klik hier Marianne Thyssen: op 54")

Gespot

Volgende items werden gespot in de media.


OESO hekelt gebrek aan vrouwelijke topmanagers (De Tijd - 27/10/2009)
Ruim 46 procent van de grote bedrijven in de 30 industrielanden die deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft geen vrouw op zijn beslissingsniveau. Dat blijkt uit een studie van de Verenigde Naties (VN). In Europa maken vrouwen slechts 17 procent van de bestuursraden van grote banken uit.

Genderkloof wordt niet meer kleiner (De Standaard - 28/10/2009) De ranglijst van het World Economic Forum (WEF) die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in kaart brengt, wordt traditiegetrouw aangevoerd door de Scandinavische landen. ... Dit jaar is de gelijkheid het grootst in IJsland.... Noorwegen zakt van de eerste naar de derde plek, Finland handhaaft zich op de tweede plaats en Zweden daalt van drie naar vier.
Voor het tweede jaar op rij zakt België in de rangschikking. In 2007 stond ons land nog op de negentiende plaats, maar vorig jaar vielen we terug naar de 28ste stek. Nu belanden we op plaats 33. De indexscore van België —die ruwweg geïnterpreteerd kan worden als het percentage van de seksekloof dat gedicht is— ging van 0,720 in 2007 naar 0,717 in 2009

Deeltijds werk voor het opnemen van zorg moet zwaarder doorwegen in de pensioenberekening

Vrouwen die deeltijds werken, zetten zichzelf in de knel. Dat beweert Pascal Smet in de krant. “Dat is schieten op het verkeerde doel”, zegt Els Van Hoof, algemeen voorzitster van CD&V werkgroep Vrouw & Maatschappij. “In België betekent deeltijds werk inderdaad vaak lagere lonen en minder voordelen, weinig vooruitzicht op promotie en minder sociale bescherming. Maar het heeft geen zin om de vrouwen daarvoor terecht te wijzen. Er schort iets aan onze arbeidsorganisatie en de deeltijdse stelsels.”

Deeltijds werk is zelden een vrije keuze. Voor veel vrouwen en steeds meer mannen is het vooral een manier om de druk van de ketel te halen en de combinatie van arbeid en gezin leefbaar te houden. Een verhoging van de pensioenleeftijd is tegenwoordig meer en meer aan de orde. Maar volgens Vrouw & Maatschappij moeten we er vooral voor zorgen dat vrouwen én mannen tegen hun 60ste niet helemaal zijn opgebrand. Het is goed dat vrouwen de link met de arbeidsmarkt behouden via de deeltijdse arbeid wanneer zij zorg opnemen voor hun familie. Zij moeten in hun pensioen hiervoor niet worden afgestraft. Vandaag worden periodes van invaliditeit, thematisch tijdskrediet en onvrijwillige werkloosheid gelijkgesteld met gewerkte jaren. Vrouw & maatschappij wil deze “gelijkgestelde periodes” uitbreiden naar deeltijdse arbeid voor het opnemen van zorg en deze moeten bijgevolg zwaarder doorwegen in de pensioenberekening. De overheid moet een maximum aandeel van ‘gelijkgestelde periodes voor zorg ’ vastleggen over het geheel van de pensioenloopbaan. De kostprijs daarvan is slecht relatief want het zal vrouwen én mannen langer op de arbeidsmarkt houden.

Bovendien moeten meer mannen gestimuleerd worden om ook zorgverlof op te nemen. “We zijn voorstander van een uitbreiding van het ouderschapsverlof met een extra bonus voor gezinnen waarbij ook de vader verlof opneemt. In Scandinavische landen waar men op dat vlak veel creatiever is, houdt het veel meer vrouwen op de arbeidsmarkt én werken mannen en vrouwen langer” besluit Els Van Hoof.

november 2012

ma di wo do vr za zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30